Hoe kan ik Tessa de dag van de week of een datum laten uitspreken?

Hoe kan ik Tessa de dag van de week of een datum laten uitspreken?

Met Script Variabelen kunt u als zorgmedewerker meer diepgang en waarde toevoegen aan scripts en spraakinteracties. Hierdoor is het mogelijk om betere ondersteuning te bieden op meerdere zorgvragen. Ook generieke scripts maken nu slim gebruik van Script Variabelen en spelen daarbij in op de behoeftes die voor meerdere thuiszorgsituaties geldt. De volledige lijst van beschikbare Generieke scripts kunt u terugvinden in de Tessa App. Of ga naar hoe maak ik gebruik van "Generieke scripts"? 

Wat zijn de script variabelen?

Script Variabelen zijn codes die u in scripts kan toevoegen waardoor Tessa op de plaats van een code een ander soort tekst zal uitspreken. Hierdoor kunt u herhalende scrips of spraakinteracties creëren die iedere dag relevante informatie deelt met de gebruiker. Hieronder een voorbeeld wat Tessa uit spreekt op maandag 1 januari om 9.00

[Tessa zegt] : "Hallo Jan! Het is vandaag ${DAY}. Het is nu ${TIME_24H}, de zorg zal zo meteen langskomen. 
Tessa spreekt vervolgens uit: Hallo Jan! Het is vandaag maandag, 1 januariHet is nu 9:00 , de zorg zal zo meteen langskomen.

Wanneer u dit bericht bijvoorbeeld iedere dag herhaald zal Tessa automatisch haar antwoord aanpassen aan de dag.
Dus de volgende dag zegt Tessa: Hallo Jan! Het is vandaag dinsdag, 2 januariHet is nu 9:00 , de zorg zal zo meteen langskomen.

Hoe gebruik ik de script variabelen?

Het toevoegen van een script variabelen is zo simpel als het uittypen of plakken van de codes in de tekst. U kan de codes plakken in elk bloktype van Tessa (Tessa zegt / Tessa vraagt). Ook is het mogelijk de codes toe te voegen bij het 'Direct uitspreken'. Zie de voorbeelden hieronder.

In spraakinteracties is het ook mogelijk om de script variabelen te gebruiken. Maak hiervoor een script aan met één of meerdere script variabelen en zorg ervoor dat dit script aangeroepen wordt bij bepaalde spraak commando's. Voor meer informatie over spraakinteracties kunt u hier een instructievideo bekijken.

Welke script variabelen zijn er?

Onderstaande tabel toont alle mogelijke script variabelen. Interpreteer de variabelen alsof het momenteel donderdag 14 september 2023 is en het tijdstip 17:16 is. Het format van een script variabele is ${CODE}. Om fouten te voorkomen kunt u het beste de codes kopiëren en plakken vanuit onderstaande tabel.

Tessa zegt:Script Variabele Code
 donderdag, 14 september, 2023 ${DATE}
 donderdag, 14 september ${DAY}
 vrijdag, 15 september ${TOMORROW}
 woensdag, 13 september ${YESTERDAY}
2023 ${YEAR}
 september ${MONTH}
 donderdag ${DAY_OF_WEEK}
14 ${DAY_OF_MONTH}
 iets over kwart over 5 ${TIME_SPOKEN}
 17:16 ${TIME_24H}
 5:16 ${TIME_12H}

Hoe kan ik de script variabelen verder aanpassen?

Het is ook mogelijk om de script variabelen aan te passen indien je bijvoorbeeld de tijd over een uur of je een andere dag wilt benoemen. Het is mogelijk om op de plaats van het getal iedere hoeveelheid in te vullen. Er geldt echter een maximum van 4 getallen (bijv. het max is ${DAY+9999}). In de voorbeelden hieronder gaan we er weer vanuit dat het vandaag donderdag 14 september 2023 is en het tijdstip 17:16.

Tessa zegt:Toevoeging Script Variabele
 1 seconde
Tessa spreekt uit: 17:18
+1s

${CODE+1s}
${CODE-1s}

Voorbeeld: ${TIME_24H+120s}
 1 minuut
Tessa spreekt uit: 16:16
+1m (Kleine m)

${CODE+1m}
${CODE-1m}

Voorbeeld: ${TIME_24H-60m}
 1 uur (hour)
Tessa spreekt uit: 14:16
+1H

${CODE+1H}
${CODE-1H}

Voorbeeld: ${TIME_24H-3H}
 1 dag
Tessa spreekt uit: zondag, 24 september
+1D

${CODE+1D}
${CODE-1D}

Voorbeeld: ${DAY+10D}
1 maand
Tessa spreekt uit: maart
+1M (Grote M)

${CODE+1M}
${CODE-1M}

Voorbeeld: ${MONTH-6M}
 1 jaar
Tessa spreekt uit: 2028
+1Y

${CODE+1Y}
${CODE-1Y}

Voorbeeld: ${YEAR+5Y}

Het lukt mij niet om Tessa de juiste dingen te laten zeggen

Het kan meerdere oorzaken hebben waardoor het niet lukt om de script variabelen toe te passen. Let in ieder geval op het volgende:
 1. De script variabelen en toevoegingen zijn beide hoofdlettergevoelig. Controleer of je dit juist hebt ingevoerd. Als de code correct is wordt deze groen.
 2. De script variabelen maken gebruiken van gekrulde haakjes {  } , verwar deze niet met (  ) of [  ].
 3. In de script variabelen zelf zitten lage streepjes (bijv. ${DAY_OF_MONTH}).


  • Related Articles

  • Hoe kan ik Tessa een andere taal laten spreken? En welke talen kan Tessa allemaal spreken?

   "Merhaba! Bonjourno! Goodmorning!" Tessa spreekt naast het Nederlands ook andere talen, bijvoorbeeld Turks en Engels. Hierdoor kunt u als zorgmedewerker Tessa ook inzetten bij een cliënt die geen Nederlands spreekt. In dit artikel geven we meer ...
  • Hoe kan ik gebruik maken van de feature 'Spraak interacties' ?

   Tessa kan starten met een vraag of instructie voor de gebruiker. Maar het kan ook andersom! Met de feature ‘spraak interacties’ kan je als App-user de Tessa instellen om te reageren op vragen of commando’s van de gebruiker (cliënt). Zo kan Tessa ...
  • Hoe kan ik een vraag stellen met meerdere antwoordopties?

   Vanaf nu is het mogelijk om naast ja/nee-vragen ook vragen te stellen met gevarieerde en meerdere antwoordopties! Zo kunt u gebruikers specifiekere vragen te stellen, bijvoorbeeld: 'Hoe gaat het met u vandaag?'. De antwoordopties kunt u per vraag ...
  • Hoe maak ik gebruik van ‘Generieke scripts’?

   Het gebruik van 'Generieke scripts' is relatief eenvoudig. Dat werkt op dezelfde manier als wanneer u een ‘Nieuwe script’ aanmaakt, alleen nu is de script al helemaal voor u uitgewerkt. Vanaf mei 2023 zijn de 'Generieke scripts' voor u vernieuwd. In ...
  • Hoe ontkoppel ik mijn account van een Tessa?

   Uw account kan aan meerdere Tessa's gekoppeld zijn. U kunt ze daarna ook 1 voor 1 ontkoppelen van uw account om een actueel overzicht te bewaren. In dit artikel leggen we uit hoe u dat zelf vanuit de Tessa App kunt doen. Dit hangt ook af of u primary ...